Perustietoa munuaisen luovutuksesta


Munuaisten tehtävät pähkinänkuoressa

Ihmisellä on kaksi munuaista, jotka sijaitsevat selkäpuolella molemmin puolin alempien kylkiluiden alla. Ne ovat pavun muotoiset, noin 12 senttimetrin pituiset ja 160 gramman painoiset elimet, jotka koostuvat kuorikerroksesta, ydinkerroksesta ja munuaisaltaasta.

Munuaiset poistavat ylimääräistä nestettä, suoloja ja kuona-aineita sekä muita tarpeettomia aineita, kuten lääkkeiden aineenvaihduntatuotteita. Neljäsosa ihmisen verimäärästä kulkee munuaisten läpi. Munuaisissa suodattuu niin sanottua ensivirtsaa noin 180 litraa vuorokaudessa. Tästä määrästä 99 prosenttia palautuu takaisin verenkiertoon. Virtsaa muodostuu 1-2 litraa vuorokaudessa.

Munuaiset erittävät hormoneja, joista tärkeimmät ovat erytropoietiini (EPO) ja reniini. Erytropoietiinia tarvitaan punasolujen muodostusta varten. Reniinihormoni on tärkeä verenpaineen säätelyssä. Munuaiset säätelevät elimistön happo-emästasapainoa ja osallistuvat D-vitamiiniaineenvaihduntaan. Aktiivista, toimivaa D-vitamiinia tarvitaan luuston muodostukseen.

Jos munuaiset lakkaavat kokonaan toimimasta, ihminen menehtyy ilman dialyysihoitoa. 

Lähde: Munuais- ja maksaliitto - Munuaisten tehtävät

Kuka voi luovuttaa munuaisen?

Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa omaiselleen tai läheiselle henkilölle. Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille.

Suomen lain mukaan täysi-ikäinen ja hoidostaan päättämään kykenevä henkilö voi luovuttaa munuaisensa lähiomaisensa tai muun läheisensä sairauden hoitoon. Munuaisen luovuttajan tulee olla terve eikä hänellä saa olla pitkäaikaisia sairauksia tai lääkehoitoja. Munuaisten rakenteen ja toiminnan tulee olla normaali. Munuaisen luovutus perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja haluun auttaa läheistä.

Aivokuolleilta luovuttajilta tehtävissä munuaisensiirroissa pyritään hyvään kudostyyppien yhteensopivuuteen munuaisen luovuttajan ja saajan välillä. Kudossopivuuden merkitys on elävältä luovuttajalta tehdyissä siirroissa vähäisempi, ja luovuttajaksi voi lähiomaisen lisäksi soveltua esimerkiksi puoliso. Luovuttajan veriryhmän täytyy yleensä olla yhteensopiva vastaanottajan veriryhmän kanssa.

Luovuttaja antaa kirjallisen suostumuksensa luovutukseen. Munuaisen irrottamiseen tarvitaan Valviran lupa. Luovuttaja ja vastaanottaja toimittavat HYKS:n Elinsiirto- ja maksakirurgian klinikkaan virkatodistuksen. Lain edellyttämät anomukset viranomaisille ja seurantatietojen tallentamisluvat allekirjoitetaan sairaalassa ennen leikkausta. 

Tällä hetkellä kaikki Suomen munuaisen siirtoleikkaukset tehdään Helsingissä Meilahdessa. Voimassa oleva lainsäädäntö edellyttää, että munuaisen luovuttaja on lähiomainen eli esimerkiksi ystävä ei voi valitettavasti vielä toimia munuaisenluovuttajana. Luovutukseen ei myöskään saa liittyä vastikkeellisuutta eli munuaisen luovutus perustuu hyvään tahtoon ja haluun auttaa lähimmäistä. 

Munuaisen luovutuksen voi estää
  • munuaisten tai virtsateiden sairaus
  • diabetes
  • korkea verenpaine suhteutettuna luovuttajan ikään
  • sydän- tai keuhkosairaus
  • merkittävä lihavuus
  • maksasairaus
  • syöpä (myös jo parantunut syöpä)
  • sairaudet, joiden hoitoon tarvitaan verenohennuslääkkeitä
  • psyykkinen sairaus

Elävältä luovuttajalta tehdyn munuaissiiron edut

  • Munuaisen siirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen.
  • Siirtoleikkaus tehdään ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vastaanottajan terveydentila on vakaa.
  • Vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta.
  • Siirtoleikkaus voidaan tehdä vain muutaman dialyysikerran jälkeen tai kokonaan ilman edeltävää dialyysivaihetta.
  • Elävältä luovuttajalta siirretty munuainen alkaa toimia yleensä heti siirtoleikkauksen jälkeen, mikä vaikuttaa siirteen pitkäaikaisennusteeseen.
  • Elävän luovuttajan antama munuainen toimii todennäköisesti pidempään kuin aivokuolleelta luovuttajalta saatu munuainen.

Lisätietoa: